Peli

Ratsastajat ja vedonlyönti

Nainen - ratsastaja

Miten ratsastajat ja vedonlyönti liittyvät toisiinsa? No esimerkiksi siten, että hevosharrastajillakin saattaa olla pieniä paheita, kuten vedonlyönti. Suomalaiset nettikasinot ovat vain muutaman näpäytyksen päässä kaikista älypuhelimen omistajista, joten tallin taukohuoneessa voi pelata pokeria tai laittaa sisään vetoja. Tämä koskee tietenkin vain 18 vuotta täyttäneitä ratsastajia, ohjastajia ja esimerkiksi tallityöntekijöitä, sillä alaikäisenä pelaaminen on laitonta.

Toinen ratsastajia ja vedonlyöntiä yhdistävä tekijä on se, että myös hevosurheiluun liittyy uhkapelaaminen ja vedonlyöminen.

Suomessa ravataan, ulkomailla laukataan

Ulkomailla on yleisempää seurata laukkaurheilua ja lyödä vetoa siitä, mikä hevonen voittaa laukkalähdön. Laukkakisoissa hevosella ei ole kärryjä ja ohjastajaa, vaan satula sekä ratsastaja. Laukkaurheilukisat ja laukkaurheilua koskeva vedonlyönti on suosittua varsinkin Yhdysvalloissa.

Suomessa järjestetään laukkakisoja vain ani harvoin, mutta ravikilpailuja on useita joka viikko. Suosituimmat ja tunnetuimmat raviradat sijaitsevat Espoossa (Vermo) ja Tampereen vieressä sijaitsevalla Ylöjärvellä (Teivo). Myös esimerkiksi Lappeenrannassa, Turussa, Kuopiossa, Seinäjoella ja Joensuussa on isoja raviratoja. Vuoden kohokohta on tietenkin Kuninkuusravit eli ”Kunkkarit”.

Ravi- ja laukkakilpailuissa arvataan hevosten tulojärjestystä

Vaikka hevosen ”kuljettajalla” onkin eri paikka, perustuvat sekä laukka- että ravikilpailut samaan ideaan. Vedonlyöjän tulee arvata oikein se, miten tietty hevonen suoriutuu kisassa. Joskus veikataan sitä, kuka voittaa lähdön; joskus arvaillaan myös kakkos- tai jopa kolmossijalle ehtiviä hevosia. Ravivedonlyöntiä kutsutaan totoamiseksi.

Peli

Moni totoaja närkästyy kun lukee, että voittajaa tai kakkossijalle ehtivää hevosta pitäisi muka arvailla. Tosiharrastaja käyttää paljon aikaa hevosten kisakunnon ja ennätysaikojen arviointiin. Häntä kiinnostaa se, onko hevosella kenkiä etu- tai takajaloissa, vai juokseeko humma ihan paljain kavioin. Hän arvioi, miten kisatauko tai monien kisojen juokseminen peräjälkeen on vaikuttanut hevosen voitontahtoon ja hallittavuuteen. Hän pitää silmät tarkkana myös esittelykierroksella koettaen tulkita hevosen menohaluja. Tosiveikkaajan mielestä vedonlyönti perustuu siis tietoon ja asiantuntemukseen, eikä mihinkään arvailuun.

On kuitenkin eittämätön tosiasia, että hevoset ovat vain eläimiä. Ravihevonen voi vaikka sotkeutua jalkoihinsa ja kaatua, tai sitten se voi panna laukalle kesken kaiken. Laukkaava hevonen jää muista jälkeen, ja jos ohjastaja ei saa laukkaamista loppumaan, hevonen hylätään koko kisasta. Koska mitä tahansa voi sattua, on kokeneenkin veikkaajan vedonlyöminen arvailua ja hyvään tuuriin luottamista (ainakin osittain!).

Sama pätee laukkakisoissa, joissa on vielä suuremmat turvallisuusriskit kuin ravikilpailuissa. Ravikilpailut ovat Suomessa laukkakisoja yleisempiä osittain juuri hevosten turvallisuuden vuoksi.

Raviurheilu Suomen toiseksi katsotuin urheilulaji

Raviurheilu on Suomen toiseksi katsotuin urheilulaji. Jos laukkakisoja järjestettäisiin enemmän, voisivat nekin saavuttaa suuren suosion penkkiurheilijoiden ja urheiluveikkaajien keskuudessa, mutta niitä on tällä hetkellä paljon ravikisoja vähemmän. Monet televisiosta raveja katsovat ovat lyöneet vetoja jonkin juoksijahumman puolesta. Vedonlyönti onnistuu helposti netissä, eli kioskille asti ei tarvitse lähteä – puhumattakaan siitä, että joutuisi ajamaan lähimmälle raviradalle vetoa lyödäkseen! Ei, bensarahat ja sisäänpääsymaksut sekä käsiohjelmien hinnat voi halutessaan käyttää ravivedonlyöntiin.

Jos ratsastuskilpailut kiinnostavat ravikilpailuja enemmän, voit lyödä vetoa ulkomaisten laukkakilpailujen lopputuloksista netissä. Esimerkiksi nordicbet.com tarjoaa lukuisia vetokohteita hevos- ja vinttikoirakilpailusta. Vedonlyöminen ulkomaisten laukkakilpailujen lopputuloksesta on aivan erilaista kuin meille tuttu totoaminen. Lue tarkasti ohjeet, ennen kuin laitat vedon sisään. Tarkasta myös se, saatko jonkinlaisia veikkausbonuksia, eli vedonlyöntibonuksia.

Mikä vedonlyönnissä kiehtoo?

Mikä vedonlyönnissä on niin kiehtovaa, että sitä harrastetaan miltei kaikkialla? Tähän kysymykseen on tietenkin lukuisia eri vastauksia. Joillekin syy harrastaa urheiluveikkaamista – vaikka sitten vedonlyöntiä laukkakilpailuissa – on raha. Vedonlyönti voi olla tuottoisaa puuhaa, mutta totta kai se vaatii paljon harjaantuneisuutta, alan jatkuvaa seuraamista ja esimerkiksi ymmärrystä erilaisista vedonlyönnissä käytettävistä kertoimista.

Toisille syy harrastaa urheiluvedonlyöntiä on vedonlyönnin tuoma jännitys. On ihan erilaista katsoa esimerkiksi ravi- tai laukkakisoja, jos pelissä on mukana oikeaa rahaa. Totorivin voi tehdä vaikka 0,20 eurolla ja voittajaa voi veikata vain yhdellä eurolla, joten suuria summia ravivedonlyöntiharrastukseen ei ole pakko kuluttaa. Hyvällä tuurilla euron panoksen voi saada moninkertaistettua, mikä aiheuttaa vatsanpohjaan kutkuttavan tunteen oman suosikin alkaessa lähestyä maaliviivaa.

Kisapaikoilla ja -baareissa on ihan omanlaisensa tunnelma. Yhteenkuuluvuuden tunne ja yhdessä harrastaminen ovat joillekin valideja syitä harrastaa ravi- tai muuta urheiluvedonlyöntiä.